Populaire blogs
Advertenties

In de reclame wordt vaak gebruik gemaakt van advertenties. Een advertentie is een publicatie die bedoeld is om de lez...

lees meer
Online kranten

De eerste Nederlandse krant verscheen in 1618. Dit was slechts een blaadje papier van A4-formaat dat aan é&eac...

lees meer
Schrijftips social media

Mensen die graag schrijven zijn er genoeg. De nieuwe media heeft eraan bijgedragen dat het tegenwoordig heel eenvoudi...

lees meer

Wiki

Wiki's zijn er voor jou als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp, maar ook voor bedrijven om zichzelf min of meer te promoten. In beide gevallen is een Wiki opstarten niet moeilijk. Er is veel software beschikbaar waarmee je een eigen Wiki kan beginnen, maar als je als bedrijf wilt beginnen met een Wiki is het simpelweg downloaden van software niet de eerste stap. Hieronder volgen enkele tips voor het opzetten van een Wiki voor een bedrijf.

Het opstarten van een bedrijfswiki

Het is verstandig om eerst informatie te verzamelen bij medewerkers binnen de organisatie hoe zij over een Wiki en denken en wat ze er graag in terug willen zien, voordat je daadwerkelijk een Wiki opstart. Na enkele gesprekken met medewerkers kan een pakket opgesteld worden waaruit duidelijk wordt waaraan de bedrijfsWiki moet voldoen. Koppel de informatie uit dit pakket terug naar de medewerkers en het draagvlak van de medewerkers zal worden vergroot. Vervolgens moet een selectie worden gemaakt van enkele bestaande wiki-paketten de geschikt zijn voor gebruik. Op internet zijn veel reviews en meningen van wiki-specialisten te vinden. Deze kunnen helpen bij het maken van een keuze voor een bepaalde Wiki.

Vullen van een Wiki

Genoeg stappen dus voordat je daadwerkelijk begint met het vullen van een Wiki. Begin het vullen van Wiki met slecht een paar kleine artikelen. Vraag medewerkers van verschillende afdelingen om een kleine opzet per artikel te maken. De Wiki kan naar eigen inzicht altijd uitgebreid worden en aangevuld worden.

Een wiki maken verbetert de kennistoegang

Je zult het misschien niet verwachten, maar het maken van bedrijfswiki verbetert de toegankelijkheid van kennis binnen een bedrijf. Kennis wordt gedeeld en medewerkers zullen enthousiast worden om andermans kennis aan te vullen en nieuwe kennis te delen. Geef medewerkers wel de tijd om enthousiast te worden en verplicht ze tot niets. Ze moeten immers zelfs de voordelen ontdekken en reken ze niet meteen af op foute informatie, dan zullen ze vervolgens niets meer plaatsen.

Wil je echt een professionele bedrijfswiki opstarten? Hulp daarbij is nooit verkeerd. Ondanks de bovenstaande tips, kunnen er veel dingen fout gaan bij het opstarten van een professionele Wiki. Het nieuwe uitgeven is bereid je te helpen bij alle problemen die je ervaart met een bedrijfsWiki.