Populaire blogs
Advertenties

In de reclame wordt vaak gebruik gemaakt van advertenties. Een advertentie is een publicatie die bedoeld is om de lez...

lees meer
E-books

Wanneer er over uitgeven gesproken wordt, denken mensen vaak meteen aan het uitgeven van boeken. Een bekende nieuwe m...

lees meer
Wiki

Wiki's zijn er voor jou als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp, maar ook voor bedrijven om zichzelf mi...

lees meer

Online kranten

De eerste Nederlandse krant verscheen in 1618. Dit was slechts een blaadje papier van A4-formaat dat aan één kant bedrukt was. Inmiddels zijn kranten veel verder ontwikkelt dan dat en kunnen we zelfs zeggen dat het hoogtepunt van de kranten alweer voorbij is. Althans, van de papieren kranten. De verspreiding van nieuws zal namelijk altijd blijven, maar tegenwoordig lezen veel mensen de krant online in plaats van op papier.

Actuele online krant

Kranten op papier zijn gerust ouderwets te noemen. Op het internet vind je hetzelfde nieuws, maar dan sneller en actueler. Vroeger was het uniek te noemen dat je elke dag een krant in je brievenbus vond. Het nieuws dat daar in stond was van de vorige dag en heel actueel, maar sinds het internet kunnen we nieuws veel sneller online verspreiden. Wanneer er bijvoorbeeld ergens een aardbeving plaatsvindt, is dit binnen 5 minuten onderdeel van het wereldnieuws.

Online krant of papieren krant?

De kranten zelf zijn minder blij met deze ontwikkeling. De oplages lopen namelijk flink terug en daarmee ook de inkomsten. Iedere krant heeft hiermee te maken en de krant staat dan ook op het punt om helemaal te verdwijnen. Veel mensen zweren echter nog wel bij een papieren krant. De artikelen in een papieren krant zijn vaak uitgebreider en voor het lezen van een papieren krant neem veel mensen echt de moeite. Online ben veel sneller klaar omdat je er binnen enkele minuten doorheen scrollt.

Kranten zullen nooit helemaal verdwijnen

Wie dacht dat de papieren kranten dan helemaal zullen verdwijnen, heeft het mis. Heel veel kranten, ook van de eeuwen hiervoor zijn gedigitaliseerd en staan op het net. Mocht je dus benieuwd zijn naar het nieuws uit de 18e eeuw, dan kun je dat gerust even opzoeken via de website van de Koninklijke Bibliotheek. Ook op scholen wordt het lezen van kranten nog altijd gestimuleerd door stichting Krant in de klas. Een krant lezen blijft zo ook onder kinderen enigszins geaccepteerd.